A migrén kiváltó okai között szerepel mind a koffein, mind a koffein megvonás, amennyiben feszes a szervezet fasciarendszere.
A kávétartalmú italokban található koffein növeli a test érzékenységét a fájdalmas ingerekre.
A koffeintartalmú italok (kávé, koffein tartalmú üdítők) hirtelen megvonása miatt jelentkező fejfájás akkor következik be, amikor a rendszeres fogyasztást leállítják olyanok, akik napi hat vagy több kávét ittak, azaz napi 480 mg vagy attól több koffeinnek megfelelő mennyiséget fogyasztottak. Ezt hívják rebound effektusnak.
A migréneseknek tudniuk kell, hogy bizonyos élelmiszerekben rejtett mennyiségben jelen van a koffein. Íme a (majdnem teljes) lista:
- Kávé (180 ml) 80-175 mg
- Instant kávé (180 ml) 60-100 mg
- Koffeinmentes kávé (180 ml) 2-5 mg
- Tea (180 ml) 20-100 mg
- Forró csoki (180 ml) 2-20 mg
- Cola (355 ml) 30-45 mg
- Tejcsokoládé (28 g) 1-10 mg
- Félédes csokoládé (28 g) 5-35 mg
- Csokoládétorta (170 gr-os szelet) 20-30 mg
A koffein, illetve a koffein megvonás mint kiváltó ok megszüntethető, ha lassan csökkentjük a napi adagot, ezzel enyhítve a fájdalom érzékenységet és a hirtelen megvonás miatt kialakuló rebound effektust.
Lényeges tudnunk, hogy a koffein csak amiatt tud fejfájást kiváltani, mert a szervezet túlérzékeny a külső-belső hatásokkal szemben.
Amennyiben a testünk fasciarendszerében jelenlevő feszültségek feloldódnak, megszűnik a szervezet túlérzékenysége a koffeinnel és a koffein megvonással szemben is. (Értsd: frontok előtt és alatt is vidáman eheted a csokit a cappuccino mellé és nem lesz tőle migréned. És ha nem iszol kávét és nem eszel csokit, akkor sem. 🙂 )
Természetesen ezután is érdemes mértékkel fogyasztani a koffein tartalmú ételeket-italokat.
Riport az RTL Fókusz című műsorában a Fascialis Fejfájáskezelésről:
Hagyj üzenetet!